Vit mus i en laboratorieskål

EU-beslut: Strategi för utfasning av djurförsöken på väg

Under gårdagen fattades ett historiskt beslut i EU som innebär att en strategi för utfasningen av djurförsök ska tas fram. Strategin ska innehålla bindande milstolpar och tidsramar för övergången till forskning som inte är beroende av djur. Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har länge arbetat för att djurförsöken ska fasas ut och arbetat hårt med att frågan ska tas upp i parlamentet.

Det kan låta bekant att EU vill fasa ut djurförsöken och det stämmer att detta inte är första gången som ämnet är på tapeten inom EU. Redan 2010 antogs det så kallade försöksdjursdirektivet med ett uttalat mål om att alla försök på levande djur ska ersättas fullt ut. Direktivet innehåller dock ingen strategi för hur eller när detta ska ske utan säger bara att övergången ska göras så snart det är vetenskapligt möjligt.

Djur som utsätts för djurförsök har förmågan att uppleva, att känna lidande och lust. Därför är djurförsök oacceptabelt. Djurens Rätt vill påverka situationen för djuren som används i försök genom information till allmänheten, opinionsbildning och politisk påverkan.

Djurens Rätt om djurförsök

– Jag vill rikta ett stort tack till alla parlamentariker som har arbetat för, och röstade för, resolutionen. Djurens Rätt har länge arbetat för att djurförsöken ska fasas ut och vi är väldigt glada att vårt envisa och långsiktiga arbete nu ger resultat. Det är dags att djurförsöken avvecklas en gång för alla och ersätts med djurfria metoder, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Resolutionen är inte bindande men med hänsyn till den förkrossande majoriteten som röstade för förslaget, faktumet att 72 % av EU:s medborgare vill att EU sätter tidsramar för utfasningen av djurförsök,1 det stöd forskarsamhället visat för förslaget,2 samt att EU sedan länge har satt ett mål om att fullt ut ersätta försök på levande djur utan att lyckas uppnå några övertygande resultat talar för att EU Kommissionen bör prioritera det här arbetet.3

Djurens Rätt har tillsammans andra organisationer arbetat hårt för att få upp den här frågan på parlamentets dagordning och för att debatten skulle leda till det beslut som äntligen fattades i parlamentet igår.

– Vi är tacksamma för allt engagemang från såväl våra medlemmar som svenska europaparlamentariker kring kampanjen Act4LabAnimals, men arbetet slutar inte här. Nu måste vi ha fullt fokus på att utfasningsstrategin kommer på plats och att den fylls med högt ställda, men uppnåeliga, mål för att en gång för alla sätta stopp för de plågsamma djurförsöken, avslutar Camilla Bergvall.

KÄLLOR:

Djurens Rätt

  1. Undersökning utförd i juni 2020 av Savanta på uppdrag av Cruelty Free Europé. Hämtad 2021-09-16.
  2. Ett forskarupprop för att stödja resolutionen genomfördes av Eurogroup for Animals medlemsorganisationer där Djurens Rätt ingår. Hämtad 2021-09-16.
  3. Se skäl 10 i Dir. 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål

Se även Djurens Rätts lokalorganisationer i listan här.

Kategori
Taggar

Kommentera gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.