Hjälp djuren-i-Ukraina

Hjälp djuren i Ukraina

Hjälp djuren i Ukraina med en slant till någon av våra skickliga organisationer med trygga 90-konton. I dag är vi många som vill hälpa både människor och djur som flyr kriget i Ukraina. Här tipsar Pälsklingsjouren om några sätt att hjälpa till.

Precis som du har jag svårt att tänka på annat än alla drabbade i Ukraina. Både människor och djur. Jag har inte minst berörts starkt av dem som väljer att fly tillsammans med sitt husdjur, sin päls- eller fjäderklädda familjemedlem. Och jag sörjer med alla dem, hussar, mattar och djur som tvingas stanna kvar i krigets helvete.

Ni är många som har frågat om det går att hjälpa djuren som drabbas av kriget. Därför har vi samlat några organisationer som har erfernhet av hjälpinsatser. Djurens rätt, Djurskyddet, Hundar utan hem m.fl. erbjuder nu trygga 90-konton och telefonnummer för gåvor till djuren i Ukraina. Du kan läsa mer på respektive organisations sociala medier och webbplats eller skänka direkt till:

Djurens rätt: Plusgiro 90 00 63-9

Djurskyddet: Swisha till 90 01 066 och märk gåvan UKRAINA

Hundar utan hem: Swisha till 123 161 62 26, märk gärna gåvan UKRAINA

Vi kan även berätta att Hundar utan hem i dagarna har lyckats evakuera 26 hundar från ett shelter i Ukraina. Det gör att sheltret kan ta emot några fler av de övergivna och hemlösa hundar som far så illa i krigets Ukraina. De 26 hundarna kommer att tas om hand på ett shelter i Polen. Läs gärna mer om de fantastiska insatserna på Hundar utan hems instagramkonto med samma namn.

World Animal Protection Sverige har inget eget team i Ukraina. De uppmanar istället alla som vill hjälpa djuren i Ukraina att göra det via deras samarbetspartner Eurogroup for Animals. Här hittar du information som Eurogroup for Animals har sammanställt om organisationer du kan stödja. 

Kan en ta med sällskapsdjur från Ukraina?

Många av de människor som flyr från Ukraina vill ta med sig sina sällskapsdjur till Sverige. Av den anledningen har Jordbruksverket samlat lite information om vilka regler som finns. EU-kommissionen har uppmanat medlemsstaterna att se över vilka förenklingar som är möjliga, men just nu ser det ut så här:

– I detta akuta skede fokuserar vi på att lösa situationen för de som reser med sina sällskapsdjur. När det gäller införsel av gatuhundar eller från rescuecenter avråder vi från att genomföra dessa.

– Ukraina är ett högriskland för rabies och har årligen flera fall hos både hundar och katter. Vi ser därför både till det humanitära behovet att låta människor på flykt få komma tillsammans med sitt sällskapsdjur och vilka åtgärder som är nödvändiga för att vi inte ska få in rabies och andra sjukdomar till Sverige.

– För hunden eller katten kan det handla om (hem)isolering i bostad eller annat alternativ för karantän samt blodprovstagning för att se om djuret bär på antikroppar mot rabies. Detta är effektiva åtgärder ur smittskyddssynpunkt.

– Om du har frågor hänvisar vi till Jordbruksverkets forum som du hittar här. Där läggs information ut löpande.

_______________________________________

T-shirt för människor och djur i Ukraina

Pälsklingsjouren Shop har tagit fram en t-shirt för dig som vill visa din sympati för Ukrainas människor och djur. T-shirten säljer vi till ett lägre pris än våra övriga t-shirts och vi skänker även 10 kr per såld t-shirt till de behövande två-, fyrbenta och fjälderklädda i Ukraina.

Vi trycker t-shirten efter din beställning och den levereras till dig efter 7-10 dagar. Frakten för 1 st t-shirt är c:a 54 kr. Vår Ukraina-t-shirt finns i svart, mörkt grå, marinblå och vit.

Unisex-t-shirt-paws-pals-for-Ukraine
BESTÄLL HÄR: Unisex t-shirt, stl S-3XL PAWS & PALS FOR UKRAINE

Hör av dig till hej@palsklingsjouren.se om du vill att t-shirten även ska finnas för barn och unga. Då ordnar vi det.

Taggar

Kommentera gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.