Hundintresset fortsätter att öka. Här står en flicka med en valp i famnen

Hundintresset fortsätter att öka

Under perioden 1 januari – 31 augusti 2021 registrerade Svenska Kennelklubben hela 18,5 % fler rashundar än under samma period 2020. Under 2021 har det hittills registrerats 47 109 hundar. Det visar tydligt att hundintresset fortsätter att öka. Det berättar SKK, Svenska Kennelklubben i ett pressmeddelande.*

Även antalet medlemmar i SKKs länsklubbar ökar. Från januari till sista augusti var det en ökning med 8,1 procent i jämförelse med samma period 2020. Totalt finns nu 85 587 länsklubbsmedlemmar. Det innebär att fler organiserar sig och SKK har möjlighet att nå ännu fler hundägare med värdefull information – för hunden, hundägaren och hundägandet.

Coronahunden – dröm eller feltänk?

Under pandemin har rekordmånga svenskar passat på att skaffa hund. Hemarbetet gjorde det möjligt att ta hand om en liten valp på ett helt annat sätt än vid arbete utanför hemmet. För vissa handlar det om att förverkliga drömmen om en egen hund. Andra kan ha tagit ett mer ogenomtänkt beslut. När livet nu börjar återgå till det normala och arbetsplatserna successivt öppnar upp är det oklart vad som ska hända med alla så kallade Coronahundar.

Vi hör berättelser om överfulla hunddagis och djurhemmen vittnar om en ökning av omplacerade hundar. Något många nyblivna hundägare har gemensamt är att köpet av hund skedde lite oöverlagt. (Här kan du läsa mer om djurhem)

SSK berättar dock glädjande nog att det trots den stora ökningen av antalet nya hundar inte märks av någon ökning av omplacerade hundar i deras hundägarregister. Det beror troligtvis på att SKKs uppfödare tar ansvar för att hitta rätt köpare från första början. De kan avråda eller styra om de köpare som inte har rätt förutsättningar.

Skulle det mot all förmodan bli aktuellt med en omplacering, av olika anledningar, är rådet från SSK att alltid först kontakta uppfödaren. Dels för att de gärna vill veta var hunden kommer att hamna samt att de oftast har ett stort kontaktnät som kan underlätta omplaceringen.

Tänk efter innan du skaffar hund

Som djurägare bör du alltid tänka långsiktigt. Därför är det en god idé att börja med att ta reda på vad det innebär att ha hund, utöver sötchockar och soffmys. Som djurägare har du ett långtgående ansvar för hundens hälsa och välfärd. Det är viktigt att du känner till hundens behov och ditt ansvar som djurägare.

Om du har skaffat en hund under pandemin bör du ha bra plan för din hund kommer att spendera dagarna när du återgått till kontoret. En hund inte ska vara ensam hemma längre än sex timmar, många mindre än så. Det kan bli problematiskt för de hundägare som nu behöver börja arbeta på sin arbetsplats igen.

Men, generellt är vi i Sverige bra på att ta hand om våra hundar. De allra flesta som köper hund tar också ett ansvar för den.

*Läs SKKs pressmeddelande

Foto: People photo created by freepic.diller – www.freepik.com

Kategori
Taggar

Kommentera gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.