Funderar du på att bli jourhem till ett hemlöst djur?

Som jourhem blir du en viktig del i att rädda djurens liv medan de väntar på nya hem.

Vad gör ett jourhem?

Ett jourhem ska med kort varsel kunna öppna sitt hem för ett hemlöst djur i behov av omsorg. Som jourhem bor djuret hos dig i väntan på adoption till ett permanent hem.

Du ansvarar för att djuret förutom tak över huvudet även får kärlek, stimulans, mat och trygghet. Skadade djur kan behöva hjälp i sin rehabilitering och med veterinärbesök.

Anmäl dig gärna ditt intresse till närmaste djurförening/djurhem. De kan behöva din hjälp med placering till ett akut jourhem.

Vem äger ett jourhemsdjur?

Djurskyddshemmet äger det djur du tar in i ditt hem. Därmed är det även djurhemmet som ansvarar för att djuret får den veterinärvård det behöver och rätt foder. Du som jourhem är däremot (oftast) ansvarig för att ditt jourhemsdjur kommer till veterinären på sina bokade tider.

Djurskyddshemmet väljer förevigthem åt katten och håller kontakt med köparen. Om du vill adoptera ditt jourhemsdjur gäller samma regler för sig som för alla andra som vill adoptera ett djur.

Att tänka på innan du blir jourhem

Innan du bestämmer dig för att bli jourhem är det viktigt att du och din familj tänker igenom om ni har de förutsättningar som krävs för att bli ett tryggt och pålitligt jourhem som djurskyddet kan känna förtroende för. Du behöver vara en lugn och trygg person och helst ha tillgång till egen bil.

Tänk på att du blir jourhem djurets bästa, inte för din egen skull. 

Kan vi ställa upp akut?

Har vi möjlighet att med kort varsel ställa upp när ett djur behöver oss? Kanr vi behålla djuret så länge det kommer att behövas? 

Har vi den tid som krävs?

Omhändertagna djur kan behöva extra mycket tid och tålamod i sin jourmiljö. Kommer djuret att lämnas ensamt stora delar av dagen, eller finns ni där hela tiden? Är ni beredda att ha stort tålamod med ett ängsligt och skyggt djur?

Passar vårt hem som jourmiljö?

Vilket djur passar i vår hemmiljö? Har vi lugnt eller en livligare miljö med småbarn? Kan vi hålla en katt inomhus under jourhemstiden? Finns andra djur hos oss? Hur kommer de att reagera på nykomlingen?

Ett jourhem med mamma och barn leker på golvet med en brun randig katt

Kan vi stötta ett skadat, sjukt eller traumatiserat, djur?

Är vi beredda på och erfarna nog att ta ansvar för ett djur som kommer från en svår miljö, som är sjukt eller skadat? Har vi möjlighet att erbjuda den rehabilitering djuret behöver, oavsett hur lång tid det tar?

Vi får inte bestämma

När det är dags att lämna djuret till sitt förevigthem får vi inte vara med om att bestämma var det blir. Hur kommer vi att uppleva det?

Kan vi lämna djuret vidare?

Vad händer om vi blir hejdlöst förälskade i vårt jourhemsdjur? Är vi då känslomässigt förberedda på att lämna djuret vidare till ett förevigthem? Kanske bör vi överväga att själva adoptera djuret?

Söt hund brun och vit sitter i en mans knä

Hjälp både matte och djur

VOOV är en förkortning av Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta. Föreningen bistår den våldsutsatta personen genom samverkan med det skyddade boendet. Detta genom att erbjuda ett tillfälligt jourhem för den våldsutsattas sällskapsdjur under tiden som personen lever på skyddad adress där det inte är möjligt att ta med husdjur. 

Behöver du hjälp med jourhem för ditt djur? Klicka här för information om hur VOOV kan hjälpa dig.


Inte en flytt till!

Djuret ska inte behöva flytta runt. När du blir jourhem för ett djur ansvarar du för att ta hand om djuret i ditt hem tills djuret får ett eget förevigthem eller kan flytta hem till sin egen familj igen.

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.