Säkerhetstips för dig och din hund så att ni syns bättre i mörkret

Säkerhetstips för dig och din hund så att ni syns bättre i mörkret

Hösten är här, och med den kommer de tidiga mörka kvällarna. Det är dags att ta fram reflexerna och lamporna, både för din egen och din hunds säkerhet. I den här artikeln delar vi med oss av några enkla säkerhetstips för att du och din hund ska synas bättre i mörkret på era höstpromenader.

Med hösten kommer mörkret smygande, som en tjuv i natten. Innan du vet ordet av det, har solen dippat ner bakom horisonten, och din sköna promenad i dagsljus kan förvandlas till en skräckvandring i totalt mörker. När kvällarna blir kortare och nätterna längre är det viktigt att vara redo för höstmörkrets ankomst. Och ja, det gäller inte bara oss tvåbenta varelser. Våra fyrbenta vänner hundarna, behöver också sitt eget lilla ljusspel för att synas och lysa upp höstmörkret. Så, här är några tips för att hålla både dig och din lurviga kompis säkra och synliga när natten faller på.

Säkerhet i mörkret: reflexer kan rädda Liv

Visst är höstens kvällspromenader med din hund underbar, men när det är så mörkt att du knappt ser din egen hand framför dig, kan det bli farligt både för dig och din fyrbenta vän. Faktum är att 40% av trafikolyckor som involverar fotgängare sker när det är mörkt, och vi vill ju inte att våra fyrfota vänner ska vara en del av den statistiken, eller hur?

I mörkret är synlighet a och o, och det kan vara skillnaden mellan liv och död. En person med mörk klädsel utan reflex syns bara på 25 meter för en bilist som kör på halvljus, medan en person i ljusa kläder utan reflex syns på 60 meter. Men om du bär en reflex, blir du synlig på hela 125 meter avstånd. Det är alltså dubbelt så viktigt att använda reflexer och ljusa kläder för att öka din synlighet. Och om du är ute på vägen när en bilist använder helljus, kan du vara synlig på hela 450 meter avstånd om du bär reflex! Så kom ihåg, enkla åtgärder som att använda reflexer och ljusa kläder kan göra en stor skillnad när det kommer till säkerhet i mörkret.

För en bättre synlighet: reflexer och lampor

Så, vad kan du göra för att säkerställa att du och din hund syns i mörkret? Här kommer några säkerhetstips för dig och din hund så att ni syns bättre i mörkret: Reflexer är nyckeln. Reflexer är som små superhjältar i mörkret, och de hjälper både dig och din hund att bli sedda av bilister och cyklister. Tänk på att reflexer inte är för evigt; de slits med tiden, särskilt om de blir utsatta för fukt och smuts. Ta en stund och kontrollera dina gamla reflexer genom att lysa på dem med en ficklampa i ett mörkt rum. Om de ser bleka ut i jämförelse med nya reflexer, är det dags att byta ut dem.

Men vad sägs om din lurviga vän? På en hund med lång päls kan reflexhalsband vara svåra att se. Därför är reflexvästar ett utmärkt alternativ för våra pälsiga kompisar. Reflexvästar syns mycket bättre från sidan, vilket gör dem idealiska för kvällspromenader. Om din hund är kortklippt kan ett reflexhalsband vara tillräckligt. Och tillsammans med reflexvästar eller halsband, varför inte komplettera med ett reflexkoppel för extra synlighet?

Lampor vs. reflexer på din hund

En fråga som ofta dyker upp är om man ska använda lampor eller reflexer på sin hund. Lampor är bra för att du ska kunna hålla ögonen på din lurviga kamrat, men de syns inte lika bra för bilförare. Bilarnas strålkastare är starka, och lampornas sken drunknar i det ljuset. Därför är en kombination av både reflexer och lampor den ultimata lösningen. Om du har flera hundar, kan du till och med välja olika färger på lamporna för att kunna skilja dem åt i mörkret. Lampor finns i olika varianter och några är speciellt designade för att fästas på halsband eller sele, vilket gör dem ännu smidigare.

Hundars mörkerseende

Visste du att hundar har sex gånger bättre mörkerseende än vi människor? De har fler ljuskänsliga receptorer i ögonen och en reflekterande hinna som fångar upp mer ljus. Det innebär att de är bättre på att upptäcka rörelse i skymningsljus och mörker, vilket kan vara en riktigt användbar egenskap på kvällspromenader. Men, som med allt annat, är det en bra idé att hjälpa dem att synas för att undvika eventuella faror på vägen.


Reflexer är färskvaror: Så kontrollerar du dem

Reflexer har inte evigt liv, och det är viktigt att regelbundet kontrollera deras synlighet. Ett enkelt test är att hänga dem i ett mörkt rum, rikta en ficklampa mot dem, och om de inte reflekterar, är det dags att kassera dem.

Kom ihåg att det är bättre att vara överdrivet synlig än att riskera en olycka. Ta hand om er och njut av höstens magi, även när mörkret kryper på.

Taggar

Stängd för kommentarere

Kategorier

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.