Vill du bli fodervärd till
en hund?

Som fodervärd har du en stor betydelse för hundens framtid. Du får möjlighet att fostra och älska en valp innan den går vidare till sitt livs uppdrag.

Vad är en fodervärd?

Som fodervärd tar du hand om en hund åt en uppfödare. Den kommer till dig som valp och lever med dig i ditt hem som om den vore din egen. Du köper inte hunden och tiden du tar hand om hunden är begränsad. 

Hur blir man fodervärd?

I de flesta fall börjar du med att skicka in en intresseanmälan där du berättar om ditt vardag, din familjesituation och om du har erfarenhet av hundar sedan tidigare. Du kan bli fodervärd även om du aldrig tidigare har haft hund, det beror mer på hur din livssituation ser ut och vilka egenskaper du har. Om din ansökan matchar uppfödarens behov och önskemål skriver ni ett fodervärdsavtal och du kan börja vänta på din nya familjemedlem. 

Jo, en sak till. Du måste vara 18 år och ha ett svenskt personnummer för att få bli fodervärd.

Vill du bli jourhem istället? Här kan du läsa mer om jourhem för djur.

Vem söker fodervärdar till hundar?

Ofta blir man fodervärd åt en uppfödare som inte kan ta hand om fler hundar. Men du kan även bli fodervärd åt blivande assistanshundar eller försvarets och polisens blivande tjänstehundar.

Privat fodervärd

Som privat fodervärd åt en uppfördare tar du kanske hand om en ”lovande valp” som uppfödaren vill kunna ta valpar på i framtiden. Uppfödaren har sällan möjlighet att själv ta hand om alla hundar och här kan du fylla en viktig funktion och dessutom få en ny bästis. på köpet. Hunden får ett härligt liv hos dig, men som fodervärd vill kunna ta valpar på hunden i framtiden.

Hör av dig till Svenska Kennelklubben om du vill komma i kontakt med en registrerad uppfördare.


Fodervärd till assistanshund

Assistanshundar är ett samlingsbegrepp för de hundar som används som ett hjälpmedel för en enskild förare. I Sverige är de flesta assistanshundar ledarhundar för personer med synnedsättning.

Hos Brukshundsklubben kan du läsa mer om vad det innebär att bli fodervärd till en assistanshund.

Kanske får du ta hand om en liten labradorvalp. Labradorer har de egenskaper som efterfrågas av en assistanshund.

Fodervärd till Polisen

Vill du ta hand om en valp och samtidigt göra en god gärning för samhället? Då kan du överväga att bli fodervärd till en av Polisens blivande tjänstehundar.

Schäfer är den mest förekommande rasen. Smarta och sociala hundar som kräver mycket stimulans, både mentalt och fysiskt.

Du tar hand om och fostrar valpen tills den är 14-16 månader. Då genomförs ett lämplighetstest och den valp som klara testet lämnar dig, vanligtvis, samma dag.

Då har du självklart fäst dig vid hunden och får räkna med många tuffa känslor vid separationen. Men ta med dig att du har gjort en väldigt viktig insats.

Fodervärd till Försvaret

Försvarsmaktens hundtjänstenhet har i uppdrag att varje år ta fram lämpliga hundar som kan dresseras för att passa Försvarsmaktens och Polisens verksamhet.

Varje år avlas omkring 35–40 kullar, c:a 200-250 stycken valpar, fram på hundavelsstation i Sollefteå.

När valparna är 8–10 veckor gamla levereras de till sina fodervärdar där de blir kvar fram tills de är 12–18 månader gamla. Då sker urvalet mot tjänstehund genom ett lämplighetstest.

Här kan du läsa mer och ansöka om att bli fodervärd åt en blivande tjänstehund inom Försvaret eller Polisen.

Källa: forsvarsmakten.se


Vad kostar det att vara fodervärd?

Som fodervärd till en kennel kan fodervärdsavtalet se lite olika ut. Kenneln står vanligen för vaccination, försäkring och eventuella nödvändiga veterinärkostnader. Ibland ingår även foder i avtalet.

Du som fodervärd åtar dig att uppfostar valpen och ge den social träning. För det mesta står du även för hundens foder. Leksaker, utrustning och annat du behöver bekostas av dig.

Kom ihåg att ta reda på vad som gäller för försäkring av hunden. Försäkra dig om att det ingår en försäkring i avtalet.

Som fodervärd till Polisen och Försvaret står Försvarsmakten för hundens foder och veterinärkostnader fodervärdsperioden.

Du får även med den viktigaste utrustningen som du behöver för att sköta om hunden, exempelvis: borste, klotång, halsband, koppel, matskålar och en filt. Dessutom får du en ersättning på 250 kr/månad för att kunna förnya enklare utrustning.

Övriga inköp som du gör frivilligt, står du själv för.

Som fodervärd till en blivande assistanshund förväntas du ta hand om hunden från ungefär 8 veckors till 14 månaders ålder. 

Du som fodervärd bekostar foder och och det mesta av den utrustning och de leksaker du och din fosterhund behöver. Ofta får du med dig ett litet ”start-kit” med exempelvis koppel och halsband.

Hundtränaren eller den framtida brukaren står vanligtvis för försäkring och veterinärvård. All information och alla ansvarsområden ska finnas med i låneavtalet.


T-shirt för stolta fodervärdar

Snyggaste t-shirten för dig som är stolt fodervärd till en blivande militär- eller polishund.

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.