Vilken katt passar mig?

Vilken katt passar mig?

Har du bestämt dig för att skaffa katt? Härligt beslut, katter är mysiga vänner för hela familjen. Men förvänta dig inte ovillkorlig kärlek av en katt. De flesta huskatter och raskatter väljer själva hur de vill älska dig. Det kan var bara att tänka på innan du skaffar din katt.

Huskatt, raskatt eller blandis? Allra vanligast är den klassiska ”bonnkatten”, eller Huskatt som de också kallas. Huskatten är ofta egensinnig och självständighet mycket integritet. Naturligtvis är alla katter unika när det gäller deras karaktär och personlighet. Men det finns vissa egenskaper som är knutna till olika raser. Därför kan det vara en god idé att fundera över vilka egenskaper du vill att din katt ska ha.

Vissa kattraser tenderar exempelvis att vara lugnare, och andra kattraser mer aktiva. Några gillar mycket egentid medan andra behöver mycket mys och uppmärksamhet. Ställ dig själv frågan: vill katten ha mig? Fundera över vilken miljö och hur mycket tid och energi du kan ge till din katt. Sedan kan du fatta ditt beslut baserat på kattens behov snarare än vilken katt Du vill ha.

Hur mycket tid behöver en katt?

Att köpa ett djur innebär alltid ett stort ansvar. Katter lever många år och under den här tiden är de beroende av att du tar hand om dem och ser till att de mår bra. Katter är förvisso självständiga djur men även katter mår bra av att träffa sina människor flera gånger varje dag. De flesta katter tycker inte om att vara ensamma under en längre tid. En utekatt sysselsätter sig själv stora delar av dagen men vill gärna ha uppmärksamhet och kärlek när den kommer in. Om du däremot väljer att låta din katt bli en innekatt kan det vara ett bra alternativ att skaffa en katt till. Då slipper dina katter vara ensamma och har alltid en kompis att leka och busa med.

Du bör även ta hänsyn till vilket behov din katt har av vardaglig omsorg och skötsel. Långhåriga katter, som exempelvis rasen Perser, kräver daglig pälsvård. Därför är det viktigt att se till att du har tid att ta hand om din katt på det sätt som just din katt behöver.

Vill du hjälpa en hemlös katt till ett nytt och kärleksfullt hem? Här kan du hitta katthem i din närhet.

Orange katt leker på en mur
Foto: Freepik

Innekatt eller en utekatt?

Sedan länge pågår det heta diskussioner om inne- och utekatter. Vad är bäst för en katt? Ska den vara inne hela livet eller inte. Det finns inget korrekt svar utan det gäller att utgå från de förhållanden du har att ge din katt. Det allra viktigaste är att din katt trivs i sin miljö, att den till exempel har möjlighet att klättra och att klösa och vässa sina klor. Katten vill ha en, eller flera, egna liggplatser och något ställe att gömma sig på.

Om du bor i en lägenhet, eller i ett hem där din katt inte har möjlighet till utevistelse, kan det vara klokt att skaffa en lugnare katt som trivs extra bra som innekatt. Sphynx och Ragdolls är två kattraser som lämpar sig väl som innekatter. Om du har möjlighet att ge din katt utevistelse kan du med fördel välja en Huskatt eller Norsk Skogskatt, två raser som gärna växlar mellan ett aktivt liv utomhus och ett lite lugnare liv när de kommer in.

Vilken katt passar med barn?

Att få växa upp med en katt utvecklar barnets empati och ansvarskänsla. Det är underbart att se barn och katt knyta an till varandra. Katter är underbara familjemedlemmar, men någon uttalat ”barnvänlig” kattras finns inte. Det handlar snarare om att lära ditt barn hur hen ska ta hand om katten. Berätta för ditt barn att katten är en individ med egna behov och att det är viktigt att förstå när katten säger ifrån, vill vara ifred eller få mysa.

De flesta katter är anpassningsbara och vänjer sig snabbt vid det mesta, som att umgås med småbarn, resa i kattburen, kammas, gå i koppel och även leva tillsammans med andra husdjur. Men för vissa katter kan det ta längre tid än för andra och det krävs tålamod.

När är det bäst att ta hem katten?

En flytt är en stor omställning för en katt men genom noggrann planering kan det gå problemfritt. Kattungar är ofta mer anpassningsbara men en vuxen katt har hunnit utveckla starka band till sin omgivning. Flytten kan bli stressig för din katt. Om det är möjligt, försök att ordna så att du får hem din katt i början av helgen. Har du barn kan det å andra sidan vara bättre att ta med katten hem när de är i skolan så att deras nya kompis får en lugn stund i sin nya miljö

Låt alltid din katt få lite tid att vänja sig och känna sig trygg inomhus innan du introducerar utomhusmiljön. Man brukar rekommendera att katten hålls inomhus i minst två veckor för att den ska vänja sig vid det nya hemmet, men koppelpromenader i sele kan vara ett bra sätt att långsamt introducera katten till den nya utomhusmiljön.

Att skaffa katt kan vara ett av ditt livs bästa beslut, bokstavligen. De flesta kattägare kan intyga att de är beroendeframkallande, once a cat never go back. Oavsett vilket beslut du fattar när du väljer katt har du och din familj en spännande tid framför er med er nya fyrbente familjemedlem.

Taggar

Kommentera gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.