LÄNSSTYRELSEN

Djur som far illa anmäler du till Länsstyrelsen. Du kan anmäla anonymt. www.lansstyrelsen.se

POLISEN: 114 14

Ring polisen om du inte når Länsstyrelsen eller när läget är akut.

DJURHEM-FÖRENINGAR

Kontakta din närmaste djurförening för råd.

Vem tar hand om tamdjur i nöd?

I Sverige finns föreningar som arbetar med omhändertagande, akut hjälp och omplacering av djur. Det kan ske i form av djurhem och/eller familjehem.

Du som privatperson kan vända dig till en djurförening om du vill engagera dig som volontär eller bli jourhem till ett tamdjur i nöd.

djurHEM & DJURföreningar

Djurhem är välgörenhets-organisationer som drivs av frivilliga. De tar hand om djur alla djur i nöd, helt gratis och hjälper till med omplacering och adoption av djur. 

DJURSKYDDSENHET

En djurskyddsenhet är en organisation som vanligtvis inrättas av lokala myndigheter eller länsstyrelser. Syftet är att ta in herrelösa djur och djur som far illa i sina hem.

jourhem

Jourhem eller fosterhem/familj välkomnar ett behövde djur i sitt hem. Under en längre eller kortare tid ansvarar jourhemmet för att djuret mår bra och socialiseras.

volontär

Volontärer arbetar i djurhem eller djurföreningar på sin fritid. Det kan exempelvis innebära arbete på ett djurhem. Vanligtvis jobbar de helt gratis.

DET ÄR OFTA EN KATT

Katter är det djur som majoriteten av Sveriges djur- som jourhem hjälper. Det handlar om katter som ibland bara har gått vilse men tyvärr även misskötta, övergivna och förvildade katter. 

HUNDAR SÖKER också NYA HEM

Det är inte lika vanligt att hundar överges här i Sverige. Det innebär tyvärr inte att alla hundar har ett hem. Hundar kan fara illa i sitt hem eller omplaceras på grund av svår allergi, dödsfall eller liknande.

DET KOSTAR ATT VÅRDA

Omhändertagna djur kan behöva omfattande vård hos en veterinär. Det kostar mycket pengar, pengar som djuret naturligtvis inte har. Du kan hjälpa ett djur i nöd genom att ge ett bidrag direkt till din lokala djurförening eller djurhem.

Misstänker du att ett djur far illa hos sin ägare?

Att vara djurägare innebär ett ansvar för att ta hand sina djur och se till att de mår bra. Det är varje djurägares skyldighet enligt lag. Den som bryter mot lagen riskerar djurförbud.

Vem ansvarar för djurskyddet i Sverige?

I Sverige är det länsstyrelserna som ansvarar för djurskyddskontroller på både regional och lokal nivå.

Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet. I Jordbruksverkets uppdrag ingår det att vägleda och samordna länsstyrelsernas djurskyddsarbete. Syftet är att se till att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra.

Anmäl ett djur som far illa

Om du misstänker att djur far illa eller vansköts ska du kontakta Länsstyrelsen. Du kan göra en anonym anmälan om du vill. Du hittar aktuell länsstyrelse här.

Om situationen är akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta polisen.

Vem får djurförbud?

Den som allvarligt misskött tillsynen och vården av ett djur kan få djurförbud. Djurförbud innebär att en person förbjuds att ta hand om djur.

Djurförbudet kan se olika ut beroende av varför personen har fått djurförbud.

Misstänker du djurplågeri?

Vi värdesätter din integritet. Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till vår användning av cookies.